Hoe tennisscores werken: een eenvoudige handleiding

Als je nieuw bent in het tennisspel, ben je het er waarschijnlijk mee eens dat het scoresysteem nogal verwarrend is.

Tennis heeft een uniek scoresysteem dat verschilt van andere sporten. Hieronder vindt u een eenvoudige handleiding over hoe tennisscores werken.

Hoe werkt tennisscores?

Hoe werkt tennisscores

Tennis scoren bestaat uit punten, games, sets en wedstrijden, in die volgorde. Bijvoorbeeld, zes games winnen is één set, terwijl drie sets een match vormen.

Met punten win je games, games win je sets, terwijl sets je wedstrijden opleveren. Er zijn echter enkele uitzonderingen op deze regels, zoals tiebreaks, twee punten verschil, de lengte van je wedstrijd en het type set dat je speelt.

De wedstrijd begint via een coinflip; de winnaar van de toss beslist:

• Of hij/zij eerst dient
  • Of hij/zij als eerste ontvangt
  • De baan waarop hij/zij wil starten
  • Of de tegenstander opslagkeuzes moet maken

Wanneer een speler een speelhelft kiest, verliest hij/zij de eerste service aan de tegenstander. De eerste speler die serveert, blijft serveren totdat het spel is afgelopen. In de volgende game neemt de tegenstander de serveertaken over totdat deze is afgelopen.

Hoe een tennisspel te scoren

Een speler wint een tennisspel door vier of meer punten te scoren. De winnende marge op de andere speler moet twee of meer punten zijn.

Elk spel begint om liefde, wat 0-0 betekent. Eén gescoord punt brengt een speler op 15, twee punten op 30 en drie op 40, het volgende punt zou het spel winnen. Tenzij de tegenstander de score op 40-40 brengt (ook wel bekend als Deuce).

De scheidsrechter kondigt de huidige puntenscore aan, te beginnen met de scores van de serveerder. Als de scheidsrechter afwezig is, rapporteert de serveerder de scores voordat hij serveert. Als de server de vorige twee punten had gewonnen, zou je "30-love" horen.

Twee pogingen begeleiden elke service. Een succesvolle opslag vindt plaats als de bal het net passeert en stuitert in het servicevak van de tegenstander.

Als de bal niet in het servicevak van de tegenstander belandt, wordt de service een fout en neem je je tweede opslag. Als er bij de tweede poging een fout optreedt, verlies je een punt aan je tegenstander.

Hetzelfde geldt als de service het netkoord raakt, ook wel 'let' genoemd. In deze situatie is het schot een fout. Een let vindt plaats wanneer de service het net raakt of de bovenkant van het net raakt en eroverheen stuitert.

De serveerder gaat door met serveren tot hij/zij 40 bereikt. Als de score 40-love, 40-15 of 40-30 is, heb je maar één punt nodig om een ​​game te winnen.

Soorten tennissets

De scores worden deuce als beide spelers 40 scoren (40-all). De spelers gaan dan een voordeelfase in om de gelijke stand te doorbreken.

Een Ad-in vindt plaats wanneer de server een gelijkspel wint. Als hij/zij verliest, wordt het een Ad-out.

Wie twee opeenvolgende deuce-punten wint, wint het spel. De score keert terug naar deuce als twee spelers elk één punt scoren bij deuce. Het spel gaat door totdat een van de spelers twee punten op rij wint.

Serveertaken wisselen tussen spelers na elke game. Spelers wisselen van kant na elk oneven aantal spellen. Na de 1e, 3e en 5e game.

Een setje scoren

Je wint een set door zes games te winnen. Je moet echter wel twee games meer winnen dan je tegenstander.

Als je je tegenstander met 6-5 voorstaat, moet je een zevende game winnen om de set te claimen. Bij 6-6 gaat de set over in een tiebreak.

De wedstrijd scoren

Twee van de drie sets garanderen je een overwinning in een tenniswedstrijd. Als elke speler een set wint, moeten ze een beslissende set spelen om de wedstrijdwinnaar te bepalen. Mogelijke winnende sets kunnen 2-0 of 2-1 zijn.

Een paar tennistoernooien kiezen voor best-of-five sets. In dergelijke toernooien moet je minimaal drie sets winnen om als winnaar uit de bus te komen. Mogelijke winnende scores zijn 3-0, 3-1 of 3-2. Toernooien die deze optie gebruiken, zijn traditioneel Grand Slam-wedstrijden voor heren.

Hoe worden punten gescoord?

Punten zijn de elementaire eenheden van een tenniswedstrijd. Je scoort een punt als de tegenstander je schot niet beantwoordt. Er zijn echter andere manieren om een ​​punt te claimen, zoals:

Dubbele fouten

Een dubbele fout treedt op wanneer de server twee opeenvolgende foutservices uitvoert. Je krijgt een punt wanneer je tegenstander twee fouten maakt bij het serveren.

Een winnaar raken

Als de bal twee keer stuitert aan de kant van de tegenstander, scoor je een punt. Hoewel de eerste bounce binnen het speeloppervlak moet zijn, wat verschilt afhankelijk van of je een dubbel- of enkelspel speelt.

Een aas raken

Een aas is een niet-teruggegeven service. Je verdient een punt wanneer een tegenstander een service niet teruggeeft die in het servicevak belandt.

Dubbele bounces

Een double bounce is wanneer de bal twee keer stuitert aan één kant van het net. Zolang de eerste bounce in het spel wordt beschouwd. De tegenstander zou dan een punt scoren.

Geforceerde fouten

Een geforceerde fout doet zich voor wanneer je je tegenstander dwingt een fout te maken. Waarschijnlijk was je schot te goed en kon het niet worden teruggeslagen, ondanks het contact met de bal met hun racket.

Ongeforceerde fouten

Ongedwongen fouten zijn gemiste schoten genomen door de speler die het schot maakt. Een dubbele fout is het meest voorkomende voorbeeld van een ongedwongen fout.

Puntentellingssysteem

In tegenstelling tot andere sporten gebruikt tennis geen 1, 2, 3 bij het tellen van punten. In plaats daarvan beginnen de scores bij liefde en eindigen ze bij 40. Dit is hoe het scoresysteem werkt.

• 0 punten - Liefde
  • 1 punt - 15
  • 2 punten - 30
  • 3 punten - 40
  • 4 punten - Spel

De oorsprong van dit scoresysteem is onduidelijk. Sommige bronnen beweren dat het afkomstig is van wijzerplaten die worden gebruikt om scores bij te houden. Een kwartbeweging van de minutenwijzer van de klok geeft een score van 15, 30 en 45 weer. Toen de pijl naar 60 wees, was het spel afgelopen.

Soorten sets

Je kunt op twee manieren een set scoren, met de voordeelset of de tiebreakset. De scheidsrechter moet voor aanvang van de wedstrijd aankondigen welke set zal worden aangenomen.

Voordeelset

In deze set moet je zes games winnen met een marge van twee games. Wanneer er een gelijkspel is, gaat de set door totdat een van de spelers/teams met twee games wint. Je zult geen tiebreak tegenkomen.

Als je ooit naar Wimbledon kijkt, zul je merken dat er geen tiebreak is in de laatste en beslissende set. Je moet met twee winnen. In het verleden duurden deze laatste sets uren voordat iemand met twee won. De langste tenniswedstrijd in de geschiedenis vond plaats op 24 juni 2010. John Isner versloeg Nicholas Mahut 70-68 in de laatste set, die 11 uur en 15 minuten duurde.

Door die wedstrijd Wimbledon zette een pet op de laatste set. Als een beslissende set naar een gelijkspel van 12-12 gaat, gaat die set net als de andere sets naar een tiebreak. Andere grote kampioenschappen hebben hun eigen soortgelijke regels aangenomen om te voorkomen dat de laatste set te lang duurt.

Tiebreak-set

Een tiebreak is een unieke set die een gelijkspel van zes keer breekt. Als je als eerste 7 punten behaalt, win je het gelijkspel en vervolgens de set.

Een tiebreak spelen

De tiebreak begint met een service van de speler die als laatste ontving in de 6-6 stand.

Na de eerste service serveert de tegenstander de volgende twee punten. Hij/zij serveert in de ad court, gevolgd door een service in de deuce court.

De spelers/teams wisselen elkaar af na het derde punt. Elk dient twee punten in de ad court.

Spelers wisselen van speelhelft na het spelen van zes punten. Je moet van speelhelft wisselen, zelfs als je je twee punten speelt.

Als de tiebreak doorgaat naar nog eens zes punten, moeten spelers weer van speelhelft wisselen. Hetzelfde scenario doet zich voor na elke zes punten totdat de tiebreak eindigt.

Een tiebreak scoren

Het scoresysteem in het tiebreakspel werkt anders. In plaats van liefde, 15, 30 en 40, gebruik je gewone cijfers zoals 0, 1, 2, 3 en 4.

De tiebreak eindigt als een speler 7 punten heeft verzameld. De eerste tennisser die zeven punten behaalt, is de winnaar van het spel en de set.

Als de tiebreakscore zes is, wordt de winnaar de eerste speler die twee opeenvolgende punten behaalt. De scores kunnen oplopen tot 20-18.

De exacte scores van een tiebreak zijn onbeduidend. De scheidsrechter rapporteert de scores altijd als 7-6 aan de winnaar. Het zou kunnen eindigen op 7-0, maar het rapport zal 7-6 zijn.

Serveren na een tiebreak

Na de tiebreak keert het puntensysteem terug naar standaard. Als het op serveren aankomt, zal de umpire een tiebreak behandelen als een enkele game. Tennisregels staan ​​spelers niet toe om in opeenvolgende games te serveren.

De ontvanger aan het begin van de tiebreak wordt de serveerder in de volgende game. Spelers/teams moeten ook van speelhelft wisselen voordat de volgende set begint.

Veelgestelde vragen

Hieronder beantwoorden we enkele van de meest voorkomende vragen die nieuwelingen stellen voordat ze gaan tennissen of tennissen.

Wat is Deuce?

Een deuce treedt op wanneer beide spelers in een tennisspel gelijk staan ​​met elk drie punten. Het vertegenwoordigt een score van 40-40. Als de score 3-all is, moet je twee opeenvolgende punten winnen om een ​​game te claimen.

Wanneer moet je van kant wisselen in tennis?

Je wisselt van speelhelft na elke oneven partij in tennis. Dit betekent dat je van speelhelft wisselt na de eerste game, de derde, de vijfde, enzovoort. Het wisselen van speelhelft tijdens een tiebreak is anders. Wisselen van kant na elke zes punten.

Wat is een 40-40 score in tennis?

Een score van 40-40 wordt Deuce genoemd. Het komt voor wanneer er een gelijkspel van drie punten is tussen twee spelers of teams.

Waarom noemen ze het liefde in tennis?

Liefde verbeeldt een nulscore in tennis. Sommige tennisliefhebbers geloven dat de term afkomstig is van het Franse woord "l'oeuf", wat ei betekent. Een ei lijkt op het getal nul. Anderen geloven dat het afkomstig is van de uitdrukking 'spelen voor de liefde'. Deze uitdrukking verwijst naar spelen zonder inzetten.

Wat betekent aas in tennis?

Een aas is een legale service die niet wordt teruggegeven door je tegenstander. Elke keer dat je een aas raakt, krijg je een enkel punt.

Darinka Aleksic schrijft sinds de lancering voor Tennis Tips en is een integraal onderdeel van ons team. Haar rol is om onderwerpen te behandelen met betrekking tot alles wat met tennis te maken heeft over de hele wereld. Van deskundige beoordelingen van apparatuur tot tips en trucs voor oefeningen, ze bestrijkt alle gebieden met veel aandacht voor detail.

Haar doel is om eersteklas tenniscontent te leveren en je op de hoogte te houden van alles in het moderne tennistijdperk, terwijl ze je ook herinnert aan de oorsprong en geschiedenis van het spel. Sport is altijd een fundamenteel onderdeel van haar leven geweest sinds ze op zevenjarige leeftijd begon met tennissen.